Skip navigationNieuws

Associatie van
Wijndocenten


JE BENT NIET GOED!

We zitten in het restaurant en hebben net onze keuze voor het diner doorgegeven. Dan komt Hij….

Nee, geen charmante Italiaanse gastheer in maatpak, maar de wijnkaart, door mij ook wel De Bijbel genoemd. Pfff charmante Italiaan, ik heb immers mijn eigen boertje al. Ik ga er goed voor zitten en spit hem (eh… die bijbel dus) helemaal uit. Het zintuig zien gaat aan de gang. Bekende namen komen op mijn netvlies, maar ik ben op zoek naar een wijn waarvan ik de naam juist niet ken. Dan prikkelen al mijn zintuigen en word ik gedwongen om deze te kiezen. De gouden dukaten rinkelen, de prijs staat mij aan en dus is het zintuig horen het er ook mee eens. Ik maak mijn keuze kenbaar en ben reuze benieuwd naar het etiket. Hopelijk niet zo’n ouderwetse.

De gastvrouw laat de fles zien en mijn hart maakt een sprongetje: een strak etiket zonder poespas. Zintuig zien is wederom geprikkeld. De fles word geopend en zintuig horen moet goed zijn best doen, want de gastvrouw laat, zoals het hoort, een klein zuchtje horen. Ze schenkt mij een proefslokje en ik mag de wijn keuren. Zintuigen voelen en ruiken moeten aan de slag. Ik til mijn prachtige kristallen glas op en breng hem naar mijn neus. En gevoelig als ik ben, ruik ik het al... Toch neem ik ook een slok om het zeker te weten. Zintuig proeven trekt aan de bel en alles begint te rinkelen… ALARM! Die wijn is niet goed. De wijn heeft kurk.

Het voelt als een domper, maar ik moet me herpakken. Deze fout had zelfs mijn zesde zintuig niet kunnen voorzien. Kurk kan je niet van de fles aflezen. Daarom moet altijd elke wijn gekeurd worden, ruiken én proeven. Gelukkig is een andere fles snel gepakt en konden ik en mijn vriend genieten van de heerlijke wijn.

Nieuwsarchief