Skip navigation



Wijneducatie Nederland

Associatie van
Wijndocenten


Wijneducatie Nederland

Amsterdam

Workshop Wijn & Kaas combineren

Voor wie?
Voor iedereen die houdt van kaas en wijn. U bent een bewuste proever en laat u niet leiden door bestaande conventies over eten en drinken. Het is niet noodzakelijk om veel van wijn te weten. In deze workshop gaat het om proeven en bewust ervaren wat er in uw mond gebeurt. Iedereen kan dat, maar niet iedereen stelt zich er voor open. In één avond leert u mooie wijnen met de juiste kaas combineren. Leuke en bovenal lekkere workshop.

Wat?
Naar aanleiding van de vraag: “Heeft u een wijn voor bij het kaasplankje?”, is deze workshop ontwikkeld. Het is namelijk onmogelijk om op basis van die vraag een volledig en correct wijnadvies te geven. Aan de hand van ongeveer 7 verschillende kazen met ieder een verschillend smaakprofiel, gaat u bewust ervaren wat er met de verschillende combinaties van kaas en wijn gebeurt in uw mond. We proeven o.a. witschimmel, blauwschimmel, roodbacterie en jonge geitenkaas. We schenken er ongeveer tien verschillende wijnen bij. Aan het eind van deze drie uur durende wijn en kaas workshop bent u in staat om zelf het ultieme kaasplankje samen te stellen en daar de beste wijn bij uit te zoeken. Wijn en kaas combineren wordt voor u vanaf nu een feestje!

Docent
Caroline Cocheret, Register Vinoloog en winnaar Grand Prix Saint Hubert 2012, in teamverband.

Caroline is Magister Vini in opleiding. Het diploma Magister Vini is het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma. Op dit moment zijn er slechts negen wijnprofessionals die dit diploma behaald hebben.

Méér informatie / Aanmelden: www.wijneducatienederland.nl/wijn-en-kaas-combineren-wijncursus-amsterdam

Voor wie?
Voor liefhebbers van Italiaanse wijnen. Het is een wijncursus die interessant is voor zowel gevorderde wijnliefhebbers als de beginnende wijndrinker.

Wat?
We proeven elke avond blind minimaal 10 wijnen uit de gebieden die we op dat moment behandelen. Per gebied bespreken we geschiedenis, wetgeving, druiven, wijnstijlen, klimaat en bodem. Bij de wijnen die we proeven duiken we wat dieper in op de vinificatie, oftewel wijnbereiding, en de invloed daarvan op de smaak. Aan de hand daarvan ontvangt u ook enkele wijn/spijs suggesties. Op tafel staan elke avond verschillende huisgemaakte hapjes. We raden u aan voorafgaand aan de wijnavond een lichte maaltijd te nuttigen.

  • Avond 1 Noord-Italië: Piemonte, Veneto, Alto-Adige, Friuli-Venezia Giulia
  • Avond 2 Midden-Italië: Toscane, De Marken, Umbrië, Abruzzen
  • Avond 3 Zuid-Italië en de eilanden: Sicilië, Sardinië, Puglia, Basilicata, Campania

Docent
Caroline Cocheret, Register Vinoloog en winnaar Grand Prix Saint Hubert 2012, in teamverband.

Caroline is Magister Vini in opleiding. Het diploma Magister Vini is het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma.
Op dit moment zijn er slechts negen wijnprofessionals die dit diploma behaald hebben.

Méér informatie/aanmelden: www.wijneducatienederland.nl/wijnworkshop-italiaanse-wijnen-wijncursus-amsterdam/

Wijncursus SDEN 2

Voor wie?
Wijncursus voor beginnende wijnliefhebbers die meer willen weten van wijn en de wondere wijnwereld. Aan het einde van de 5 avonden beschikt u over een gedegen basiskennis. Het kopen van wijn, uitkiezen van wijn in restaurants en het combineren van wijn/spijs zal u na de cursus gemakkelijker afgaan en meer plezier bezorgen.
De cursus voldoet aan de eisen die gesteld zijn door de Stichting Dranken Examens Nederland (SDEN) voor het niveau 2. Na afloop van deze vijf leerzame en waarschijnlijk ook gezellige avonden kunt u het landelijke erkende SDEN 2 (Wijnoorkonde) examen doen in Maarn. De examenprijs bedraagt 85 euro en u kunt zich hier inschrijven. Dit examen is niet verplicht.

Wat wordt er behandeld?
Avond 1 : Korte geschiedenis van wijn en wijnbouw, wijnbereiding, Frankrijk (Champagne, Elzas, Bourgogne)
Avond 2 : De wijnbouw, wijnbereiding en wijnwetgeving, Frankrijk (Rhône, Provence, Languedoc, Zuid-West Frankrijk, Bordeaux, Loire)
Avond 3 : Spanje en Portugal
Avond 4 : Duitsland, Oostenrijk en Italië
Avond 5 : Verenigde Staten, Argentinië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika

Wat?
Verdeeld over de 5 lesavonden proeven we minimaal 40 wijnen die aansluiten bij de op dat moment te behandelen theorie. Tijdens de lessen ligt de nadruk op het proeven van de wijnen. De wijn in het glas is telkens het uitgangspunt. Aan de hand daarvan behandelen we steeds verschillende thema’s als:

  • waarom smaakt deze wijn zoals hij smaakt
  • wat eten we bij deze wijn en waarom
  • wat kunnen we aflezen aan het etiket van deze wijn
  • een proefnotitie maken
  • welke wijnen vinden we nog meer in dit gebied

Docent
Caroline Cocheret, Register Vinoloog en winnaar Grand Prix Saint Hubert 2012, in teamverband.

Caroline is Magister Vini in opleiding. Het diploma Magister Vini is het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma. Op dit moment zijn er slechts negen wijnprofessionals die dit diploma behaald hebben.

Waarom bij ons?

  • Je krijgt les in een sfeervol en volledig als cursuslokaal ingerichte ruimte. We werken met PowerPoint op een groot scherm. Het proeven gebeurt altijd blind en met twee glazen naast elkaar, zodat je goed kunt vergelijken.
  • Bijzondere aandacht voor wijn en spijs.

Studiemateriaal
Het boek ‘Opstap naar de wijn’ van Michel van Tuil. Dit lesboek kost 25,95 euro en is inbegrepen bij de cursusprijs.

Méér informatie / aanmelden: www.wijneducatienederland.nl/wijncursus-sden2-amsterdam

Wijncursus SDEN 3

Voor wie?
Voor wijnliefhebbers en wijnprofessionals die over een gedegen basiskennis beschikken en nog meer willen weten van wijn en de wondere wijnwereld. Op dit niveau is het noodzakelijk ‘rijtjes’ uit het hoofd te leren. Alleen de lessen volgen is niet voldoende om aan de SDEN 3 eisen te voldoen. De wijncursus voldoet aan de eisen die gesteld zijn door de Stichting Dranken Examens Nederland (SDEN) voor het niveau 3. Na afloop van deze negen leerzame en waarschijnlijk ook gezellige avonden, kunt u het landelijke erkende SDEN 3 (Wijnbrevet) examen doen. De examenprijs bedraagt 110 euro en u kunt zich hier inschrijven. Dit examen is niet verplicht, maar slagen voor dit examen is wel een voorwaarde om toegelaten te worden tot de vinologenopleiding (niveau SDEN 4) aan de Wijnacademie.

Lesindeling

  • Les 1: Geschiedenis, wijnbouw en vinificatie
  • Les 2: Wijnwetgeving en het noorden van Frankrijk
  • Les 3: De rest van Frankrijk
  • Les 4: Spanje en Portugal
  • Les 5: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland
  • Les 6: Italië
  • Les 7: Overige landen van Europa en Noord-Amerika
  • Les 8: Overige landen van de wereld
  • Les 9: Examentraining + feestelijke afsluiting met kaasplateau

Wat?
Verdeeld over de 9 lesavonden proeven we minimaal 80 wijnen die aansluiten bij de op dat moment te behandelen theorie. Tijdens de lessen ligt de nadruk op het proeven van de wijnen. De wijn in het glas is telkens het uitgangspunt. Aan de hand daarvan behandelen we steeds verschillende thema’s als:

  • waarom smaakt deze wijn zoals hij smaakt
  • wat eten we bij deze wijn en waarom
  • wat kunnen we aflezen aan het etiket van deze wijn
  • een proefnotitie maken
  • welke wijnen vinden we nog meer in dit gebied

Docent
Caroline Cocheret, Register Vinoloog en winnaar Grand Prix Saint Hubert 2012, in teamverband.

Caroline is Magister Vini in opleiding. Het diploma Magister Vini is het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma. Op dit moment zijn er slechts negen wijnprofessionals die dit diploma behaald hebben.

Waarom bij ons?

  • Je krijgt les in een sfeervol en volledig als cursuslokaal ingerichte ruimte. We werken met PowerPoint op een groot scherm. Het proeven gebeurt altijd blind en met twee glazen naast elkaar, zodat je goed kunt vergelijken.
  • Bijzondere aandacht voor wijn en spijs.
  • Kleine groep (maximaal 16 personen) daardoor veel persoonlijke aandacht.
  • Wij beknibbelen niet op de wijnen. Daar waar bij andere cursussen alleen gesproken wordt over Barolo en Champagne, wordt het bij ons ook geproefd.

Méér informatie / aanmelden: www.wijneducatienederland.nl

Bussum

Wijncursus SDEN 2

Voor wie?
Wijncursus voor beginnende wijnliefhebbers die meer willen weten van wijn en de wondere wijnwereld. Aan het einde van de 5 avonden beschikt u over een gedegen basiskennis. Het kopen van wijn, uitkiezen van wijn in restaurants en het combineren van wijn/spijs zal u na de cursus gemakkelijker afgaan en meer plezier bezorgen.
De cursus voldoet aan de eisen die gesteld zijn door de Stichting Dranken Examens Nederland (SDEN) voor het niveau 2. Na afloop van deze vijf leerzame en waarschijnlijk ook gezellige avonden kunt u het landelijke erkende SDEN 2 (Wijnoorkonde) examen doen in Maarn. De examenprijs bedraagt 85 euro en u kunt zich hier inschrijven. Dit examen is niet verplicht.

Wat wordt er behandeld?
Avond 1 : Korte geschiedenis van wijn en wijnbouw, wijnbereiding, Frankrijk (Champagne, Elzas, Bourgogne)
Avond 2 : De wijnbouw, wijnbereiding en wijnwetgeving, Frankrijk (Rhône, Provence, Languedoc, Zuid-West Frankrijk, Bordeaux, Loire)
Avond 3 : Spanje en Portugal
Avond 4 : Duitsland, Oostenrijk en Italië
Avond 5 : Verenigde Staten, Argentinië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika

Wat?
Verdeeld over de 5 lesavonden proeven we minimaal 40 wijnen die aansluiten bij de op dat moment te behandelen theorie. Tijdens de lessen ligt de nadruk op het proeven van de wijnen. De wijn in het glas is telkens het uitgangspunt. Aan de hand daarvan behandelen we steeds verschillende thema’s als:

  • waarom smaakt deze wijn zoals hij smaakt
  • wat eten we bij deze wijn en waarom
  • wat kunnen we aflezen aan het etiket van deze wijn
  • een proefnotitie maken
  • welke wijnen vinden we nog meer in dit gebied

Docent
Caroline Cocheret, Register Vinoloog en winnaar Grand Prix Saint Hubert 2012, in teamverband.

Caroline is Magister Vini in opleiding. Het diploma Magister Vini is het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma. Op dit moment zijn er slechts negen wijnprofessionals die dit diploma behaald hebben.

Waarom bij ons?

  • Je krijgt les in een sfeervol en volledig als cursuslokaal ingerichte ruimte. We werken met PowerPoint op een groot scherm. Het proeven gebeurt altijd blind en met twee glazen naast elkaar, zodat je goed kunt vergelijken.
  • Bijzondere aandacht voor wijn en spijs.

Studiemateriaal
Het boek ‘Opstap naar de wijn’ van Michel van Tuil. Dit lesboek kost 25,95 euro en is inbegrepen bij de cursusprijs.

Méér informatie / aanmelden: www.wijneducatienederland.nl/wijncursus-sden2-bussum-2

Wijncursus SDEN 3

Voor wie?
Voor wijnliefhebbers en wijnprofessionals die over een gedegen basiskennis beschikken en nog meer willen weten van wijn en de wondere wijnwereld. Op dit niveau is het noodzakelijk ‘rijtjes’ uit het hoofd te leren. Alleen de lessen volgen is niet voldoende om aan de SDEN 3 eisen te voldoen. De wijncursus voldoet aan de eisen die gesteld zijn door de Stichting Dranken Examens Nederland (SDEN) voor het niveau 3. Na afloop van deze negen leerzame en waarschijnlijk ook gezellige avonden, kunt u het landelijke erkende SDEN 3 (Wijnbrevet) examen doen. De examenprijs bedraagt 110 euro en u kunt zich hier inschrijven. Dit examen is niet verplicht, maar slagen voor dit examen is wel een voorwaarde om toegelaten te worden tot de vinologenopleiding (niveau SDEN 4) aan de Wijnacademie.

Lesindeling

  • Les 1: Geschiedenis, wijnbouw en vinificatie
  • Les 2: Wijnwetgeving en het noorden van Frankrijk
  • Les 3: De rest van Frankrijk
  • Les 4: Spanje en Portugal
  • Les 5: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland
  • Les 6: Italië
  • Les 7: Overige landen van Europa en Noord-Amerika
  • Les 8: Overige landen van de wereld
  • Les 9: Examentraining + feestelijke afsluiting met kaasplateau

Wat?
Verdeeld over de 9 lesavonden proeven we minimaal 80 wijnen die aansluiten bij de op dat moment te behandelen theorie. Tijdens de lessen ligt de nadruk op het proeven van de wijnen. De wijn in het glas is telkens het uitgangspunt. Aan de hand daarvan behandelen we steeds verschillende thema’s als:

  • waarom smaakt deze wijn zoals hij smaakt
  • wat eten we bij deze wijn en waarom
  • wat kunnen we aflezen aan het etiket van deze wijn
  • een proefnotitie maken
  • welke wijnen vinden we nog meer in dit gebied

Docent
Caroline Cocheret, Register Vinoloog en winnaar Grand Prix Saint Hubert 2012, in teamverband.

Caroline is Magister Vini in opleiding. Het diploma Magister Vini is het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma. Op dit moment zijn er slechts negen wijnprofessionals die dit diploma behaald hebben.

Waarom bij ons?

  • Je krijgt les in een sfeervol en volledig als cursuslokaal ingerichte ruimte. We werken met PowerPoint op een groot scherm. Het proeven gebeurt altijd blind en met twee glazen naast elkaar, zodat je goed kunt vergelijken.
  • Bijzondere aandacht voor wijn en spijs.
  • Kleine groep (maximaal 16 personen) daardoor veel persoonlijke aandacht.
  • Wij beknibbelen niet op de wijnen. Daar waar bij andere cursussen alleen gesproken wordt over Barolo en Champagne, wordt het bij ons ook geproefd.

Méér informatie / aanmelden: www.wijneducatienederland.nl

Naar boven