Skip navigationla Causerie

Associatie van
Wijndocenten


Expert wijnopleiding WineConnoisseur*** Wine2Move – cursusjaar 2019-2020, jaarcursus met proefgroepen en 11 thema-avonden

Wine2Move is de expert wijnopleiding (jaartraject) waarin je wijn in al zijn facetten nog beter leert begrijpen.

Een opleiding met veel interactie, zowel tijdens de thema-avonden als in de proefgroepen. De wijn zelf maar ook trends en nieuwe ontwikkelingen staan centraal.

Nadat je met een Wijnbrevet (SDEN 3), bij de Wijnacademie (SDEN 4) of bij een vergelijkbare opleiding een goede basis hebt gelegd, kun je met Wine2Move je kennis toepassen en verbanden leggen, uiteraard onder professionele begeleiding.

La Causerie werkt voor deze opleiding samen met Claudia van Dongen, die zelf als gastdocent de cursus inleidt. Andere gastdocenten zijn Lars Daniëls MV en Ton Wortelboer. Léon Krijgsman is hoofddocent.
Voor deze cursus is accreditatie voor het vinologenregister aangevraagd.

Thema’s en proefgroepen
De cursisten kiezen ieder een eigen thema, om dit gedurende het cursusjaar uit te werken. Dit gebeurt door zelfstudie, tijdens de cursusavonden en verder door wijnproeverijen te bezoeken en deze ook zelf te organiseren. Per cursusgroep worden 2 of 3 proefclubjes geformeerd, waarmee minimaal 1x tussen de lessen door geproefd wordt. Deze tussentijdse proeverijen worden voorbereid door steeds een andere deelnemer die vanuit zijn/haar thema deze proeverij samenstelt en ondersteunende informatie hierbij zoekt. Voorts wordt door alle deelnemers een werkstuk gemaakt dat op het examen gepresenteerd zal worden.

Toelatingseisen
Minimaal niveau 3 (SDEN 3 of een vergelijkbare opleiding). Heb je je wijndiploma’s voor 1-1-2015 gehaald? Dan is de minimale toelatingseis het toenmalige SWEN 2 diploma. Van de cursisten wordt een actieve betrokkenheid en inbreng verwacht. Om de interactie tijdens de cursus zo hoog mogelijk te houden bestaat de groep uit minimaal 12 tot maximaal 16 cursisten.

Cursus inhoud
De opleiding bestaat uit 11 lessen van ruim drie uur die zijn onderverdeeld in twee modules. Invloeden van terroir, druivenras en de mens op de smaak maar ook op de marketing van de wijn worden onderzocht. Actuele onderwerpen uit de wijnwereld komen aan bod, waarbij het belangrijk is ook zelf onderzoek te doen. Tijdens de cursus is er discussie over diverse stellingen. Het praktische deel bestaat uit beschrijvend en vergelijkend proeven.

Praktische informatie
De cursus vindt plaats van vanaf het najaar 2019 op 11 avonden van 19.30 tot 22.45 uur.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Kosten: 11 lessen + 1x examen (overdag), totaal 12 bijeenkomsten 975,- € inclusief 21% BTW, een glasset en het examengeld.
Verplicht boek: Aan de slag met wijn. P. Klosse. Horeca Branche Instituut.

Aangeraden boek: The Oxford Companion to Wine. Score 4.8 van 5 sterren. €43,99 (te bestellen bij bol.com).

Studiebelasting: circa 100 uur.

Cursusschema cursusjaar 2019/2020
Module 1 (4 thema avonden)

 • Inleiding - beschrijvend proeven en beoordelen, terroir (Claudia van Dongen)
 • Wijn in de markt – wijn en marketing, wijnstijlen en trends – eigen thema (Léon Krijgsman)
 • Smaken in wijn (1) – invloed van druivenrassen en terroir – inclusief biologische en biodynamische wijnbouw (Lars Daniëls)
 • Smaken in wijn (2) – invloed van vinificatie en rijping – inclusief wijnfouten en techniek versus natuur (Lars Daniëls)

Module 2 (7 thema avonden)
Bij module 2 gaan we steeds onder begeleiding van hoofddocent Léon Krijgsman een aantal belangrijke druiven centraal zetten en bekijken wat het verschil is in stijl, smaak en structuur door aanplant in andere terroirs en/of andere factoren.

 • Franse druiven wereldwijd (vroegrijpend) – sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet franc, gamay etc
 • Franse druiven wereldwijd (later rijpend) – Bordeauxrassen, Rhônerassen, zuidwesten etc ook wit
 • Duitse en Elzasdruiven wereldwijd – subthema het vernieuwde Duitsland
 • Italiaanse druiven wereldwijd – subthema de autochtone druif
 • Spaanse druiven wereldwijd – subthema mousserende wijnen wereldwijd
 • Spijsmatching – theorie versus praktijk
 • Zoete en versterkte wijnen – (Ton Wortelboer)

De opleiding wordt beëindigd met een examen, waaraan deelgenomen mag worden na het volgen van minimaal 8 lessen. Het examen omvat open vragen en het beschrijvend beoordelen van 10 wijnen. Daarnaast geven alle deelnemers een presentatie van hun werkstuk. Bij voldoende resultaat van alle onderdelen ontvang je het Wine2Move/WijnConnoisseur certificaat.

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wine2move-wineconnoisseur

Data, locatie en prijs:

Data: 18 september 2019, 09 en 30 oktober, 11 december 2019, 15 januari 2020, 05 en 19 februari, 04 maart, 01 april en 06 en 27 mei 2020.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam.
Prijs: de kosten voor de gehele opleiding bedragen € 975,00 incl. 21% BTW, incl. glasset en examengeld (op verzoek in 3 termijnen te voldoen).

Voor aanmelding kijkt u op:
www.lacauserie.nl/wine2move-wineconnoisseur/