Skip navigationla Causerie

Associatie van
Wijndocenten


la Causerie

Rotterdam

AWD - la Causerie

Wijnworkshop Proef! - 1 avond

Houd je van rode wijn? Of drink je eigenlijk altijd wit? Weet je wel ongeveer welke wijn je lekker vindt maar niet waarom?
Volg de workshop Proef! en je krijgt de smaak te pakken. Ook een leuk cadeau trouwens!

Wijn drinken is niet moeilijk, je eigen smaak leren kennen wel.
la Causerie organiseert maandelijks de High Wine workshop Proef! die je introduceert in de wereld van de wijn. Op luchtige wijze krijg je gedurende twee uur de nodige praktische tips om beter voor de dag te komen als het om wijn proeven en drinken gaat.
Want het leuke aan wijn leren drinken is dat je veel moet proeven. Oefenen, heet dat. Maar hoe doe je dat? Waar let je op?
Tijdens de High Wine workshop Proef! krijg je tips, anekdotes en proeven we natuurlijk ook een aantal wijnen, begeleid door enkele hapjes.

Veel proeven is natuurlijk iets anders dan veel drinken. Sterker zelfs, er zijn weinig gelegenheden waar het zo geoorloofd is, en aangeraden wordt, te spugen als tijdens een wijnproeverij! Dat is ook even oefenen…:-)  De High Wine workshop Proef! staat op zichzelf maar kan ook als opstap dienen voor een basiscursus wijn.

Ook als cadeaubon verkrijgbaar!

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijn-workshops

Data, locatie en prijs:

Datum: woensdag 24 april 2019, aanvang 20:00u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam
Prijs: € 42,50 p.p.

www.lacauserie.nl/wijn-workshops/

AWD - la Causerie

Wijnworkshop Serveer! - 1 avond

Je houdt van wijn, ook al weet je nog niet precies wat je lekker vindt, laat staan waarom. Op zichzelf niet erg maar het kan leuker.
Want hoe meer je van wijn weet, hoe meer je ervan kunt genieten. Misschien heb je ook al de populaire workshop "Proef! een introductie in wijn" gevolgd.

Serveer! een introductie in wijn aan tafel biedt je in één avond de nodige basiskennis en vaardigheden om met zelfvertrouwen de juiste wijn te serveren en er iets over te kunnen vertellen.

Net als de andere workshops die la Causerie organiseert, is Serveer! een introductieles. Je hoeft dus nog niet veel van wijn te weten om deel te nemen. Het is eerder de bedoeling dat je je laat inspireren en wat elementaire wijnkennis opdoet.
Tijdens de workshop leer je de belangrijkste druiven en wijnlanden kennen, wordt kort uitgelegd hoe wijn gemaakt wordt en welke types je kunt onderscheiden. Daarnaast leer je een aantal praktische vaardigheden uit het wijnvak. Hoe je bijvoorbeeld fatsoenlijk een fles ontkurkt of decanteert. En er wordt natuurlijk ook hier geproefd.

De High Wine workshop Serveer! staat op zichzelf maar vormt samen met Proef! een tweeluik voor diegenen die aan het examen Wijnvignet willen deelnemen.
Zij krijgen dan ook handouts en wat huiswerk mee.

Ook als cadeaubon verkrijgbaar!

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijn-workshops

Data, locatie en prijs:

Datum: donderdag 16 mei 2019, aanvang 20:00u.
Locatie: proeflokaal van la Causerie in Rotterdam, Vredehofweg 59
Prijs: € 42,50 p.p.

www.lacauserie.nl/wijn-workshops/

Masterclass – Hongarije – onbekend en indrukwekkend

De wijnen uit Hongarije zijn redelijk onbekend bij veel wijnliefhebbers. Maar de wijnen zijn indrukwekkend.

De meeste wijnkenners kennen wel de exclusieve en dure Tokaji Aszú en de wat ouderen onder ons wellicht een rode wijn onder de weinig uitnodigende naam stierenbloed maar Hongarije zal je gegarandeerd verrassen tijdens deze exclusieve thema-avond.

Ook proeven we ook enkele combinaties met Hongaarse gerechtjes tijdens deze avond.

Na deze masterclass ken je de meest toonaangevende gebieden van Hongarije. Je leert het potentieel van enkele bijzondere Hongaarse druivenrassen maar ook hoe internationale rassen zich presenteren. Verder leer de ontwikkeling in de wijnstijlen van de laatste 25 jaar en de ambitie van de jongere generatie.

Méér informatie / Aanmelden:wijncursus.lacauserie.nl/wijn-masterclass/

Data, locatie en prijs:

Datum: vrijdagavond 17 mei 2019 - aanvang: 20:00 uur
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: De kosten bedragen € 55,00 p.p.

Méér informatie / Aanmelden: wijncursus.lacauserie.nl/wijn-masterclass/

Haal het Wijnvignet® (SDEN 1) in twee High Wine workshop avonden Proef! en Serveer! bij la Causerie.

SDEN 1: het wijnvignet.

Je houdt van wijn, ook al weet je nog niet precies wat je lekker vindt, laat staan waarom. Op zichzelf niet erg maar het kan leuker. Want hoe meer je van wijn weet, hoe meer je ervan kunt genieten. Volg de High Wine workshop Proef! en de High Wine workshop Serveer! en je krijgt de smaak te pakken. Ook een leuk cadeau trouwens!

Maar misschien werk je met wijn, bijvoorbeeld in een slijterij, wijnhandel, supermarkt, groothandel of restaurant en worden je soms vragen gesteld door gasten of klanten. Die wil je natuurlijk wel zo goed mogelijk beantwoorden. La Causerie stelt je in staat om in een korte tijd, twee avonden, én op een leuke en leerzame manier het Wijnvignet te halen, het landelijk erkende diploma dat door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) wordt uitgegeven.

Je volgt dan eerst een Proef! workshop en daarna de Serveer! workshop (of andersom) zodat je in twee avonden de nodige basiskennis en vaardigheden krijgt om met zelfvertrouwen een wijn te serveren en er iets over te kunnen vertellen. Met wat huiswerk tussendoor kun je na afloop van de tweede avond het Wijnvignet halen, het landelijk erkende diploma dat door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) wordt uitgegeven. Het examen wordt dan bij la Causerie afgenomen.

De kosten van het wijnvignet (2 avonden) bedragen € 115 p.p. (inclusief BTW, inclusief reader en inclusief examen).

Deze miniopleiding is ook als cadeaubon te krijgen!

Hieronder vind je de eerstvolgende mogelijkheden om het wijnvignet te halen. Schikken de data niet of wil je meer informatie aanvragen? Zend ons dan een e-mail.

leuke-mini-wijncursus-wijnproeverij

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijnvignet/

Data, locatie en prijs:

Data: woensdagavond 24 april 2019 Proef! 20:00–22:00u., donderdagavond 16 mei 2019 Serveer! 20:00–22:00u.,
Examen 22:15-22:45u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 115,00 p.p. (inclusief BTW, reader en examen)

www.lacauserie.nl/wijnvignet/

Inschrijving SDEN basis examen Wijnvignet
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-1

Data, locatie en prijs:

Data: dinsdagavond 19 maart 2019 Proef! 20:00–22:00u., donderdagavond 16 mei 2019 Serveer! 20:00–22:00u.,
Examen 22:15-22:45u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 115,00 p.p. (inclusief BTW, reader en examen)

www.lacauserie.nl/wijnvignet/

Inschrijving SDEN basis examen Wijnvignet
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-1

Basis wijncursus met veel aandacht voor wijn en spijs - SDEN-2plus - WineConnoisseur*

Ruim tien maal per jaar start bij la Causerie een populaire wijncursus voor beginners. Wijndocent en sommelier Léon Krijgsman maakt je in vijf avonden een wijnkenner. Weliswaar SDEN-2 niveau, maar met veel aandacht voor wijn&spijs en het “begrijpen” van wijn. Deze cursus wordt op 5 woensdagavonden gegeven.

Wijn drinken wordt nog leuker als je weet welke factoren van invloed zijn op de kleur, geur en smaak van de wijn. In vijf avonden leer je de belangrijkste druivenrassen onderscheiden, word je wegwijs gemaakt in de (soms ingewikkelde) classificatiesystemen en wetgeving, leer je de verschillen tussen wijnen uit de ‘nieuwe’ en ‘oude’ wereld en, natuurlijk, hoe je wijn proeft.

Tijdens elke les worden er 10 wijnen geproefd, passend bij het thema van de avond. Eén avond is specifiek gewijd aan wijn/spijscombinaties maar gedurende de hele cursus is er veel aandacht voor de culinaire kanten van de wijn.

We werken met kleine groepen van maximaal 16 deelnemers. Zo is er veel interactie en persoonlijk contact mogelijk. De cursus wordt gegeven door Léon Krijgsman, vinoloog, sommelier en wijndocent.

Indien gewenst kan de cursus worden afgesloten met het officiële SDEN 2 examen (wijndiploma/wijnoorkonde) dat wij drie maal per jaar (maart, juni en november) in Rotterdam organiseren of bij het landelijke examen bij de Wijnacademie in Maarn.

Wil je deze wijncursus cadeau geven? Maar weet je nog niet of de data schikken? Indien je de cadeaudatum en eventuele wensen of bijzonderheden op het inschrijfformulier aangeeft dan kunnen we in overleg de inschrijving “doorrollen” naar een volgende datum.

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijncursus-swen2/

Data, locatie en prijs:

Data: woensdagen 8, 15, 22 en 29 mei, 05 juni 2019, van 19:30 tot ca. 22:15/22:30u.
Locatie: Vredehofweg 59, in het monumentale pand van la Causerie in Rotterdam
Prijs: De kosten van deze cursus bedragen €275 per persoon (inclusief 21% BTW). 15 € korting p.p. bij aanmelding van 4 of meer personen. Het studieboek kost €25 (inclusief 6% BTW)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/wijncursus-swen2/

Inschrijving SDEN 2 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-2

Data, locatie en prijs:

Data: maandagen 20 en 27 mei, 3 juni, 11 juni (dinsdag!) en 17 juni 2019, van 19:30 tot ca. 22:15/22:30u.
Locatie: Vredehofweg 59, in het monumentale pand van la Causerie in Rotterdam
Prijs: De kosten van deze cursus bedragen €265 per persoon (inclusief 21% BTW). 15 € korting p.p. bij aanmelding van 4 of meer personen. Het studieboek kost €25 (inclusief 6% BTW)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/wijncursus-swen2/

Inschrijving SDEN 2 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-2

SDEN 3 - 9 avonden - WineConnoisseur** - Wijnbrevet/Wijncertificaat

Weet je al het nodige van wijn en wil je graag je wijnkennis en ervaring uitbreiden tot SDEN 3 niveau?

Dan is deze wijnopleiding van la Causerie zeer geschikt! In nog geen drie maanden tijd leer je in deze wijncursus blind proeven en beoordelen, breidt je je netwerk uit met andere wijnliefhebbers en kies je je eigen wijn/spijscombinaties… Deze cursus is een logisch vervolg op de populaire basis wijncursus. En een must, zowel voor de wijnliefhebber als de wijnadviseur of sommelier.

Negen avonden gaan we de diepte in. En de duisternis, want er wordt veel blind geproefd. Dat levert, behalve een enkele zucht, veel leuke gesprekken op en vaak verrassende proefnotities. Blind proeven is een uitstekende manier om wijnen te leren herkennen en onderscheiden. In deze vervolgopleiding wordt ook veel aandacht besteed aan wijn &spijs combinaties. Op basis van een wijnkaart worden gerechtjes gekozen (én gegeten) met overeenkomstige smaakprofielen als leidraad.

Hoewel er de nodige theoretische onderbouwing is, gaat de wijncursus vooral over het (leren) begrijpen van wijn (en spijs). Over de invloed van terroir op de druif, over de mogelijkheden van bepaalde druivenrassen op verschillende plaatsen, over keuzes van de wijnmaker. En natuurlijk wordt er ingegaan op trends en andere wetenswaardigheden uit de internationale wijnwereld.

SDEN 3 opleiding

la Causerie organiseert vier maal per jaar de SDEN 3 wijncursus. Zoals gezegd bestaat deze uit negen dagdelen (avonden) van 2,5 uur en kost € 460,00. (Het cursusgeld is incl. € 79,83  BTW. ) Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa € 47,00. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Data, locatie en prijs:

Data: dinsdagen 2, 9, 16 en 23 april, 7, 14, 21 en 28 mei, 4 juni 2019.
De cursustijden zijn 19:30 – circa 22:30 uur. 
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam
Prijs: € 500,00 p.p. (inclusief 21% BTW, d.w.z. € 413,25 excl BTW). Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa 55 €. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.
Een alternatief cursusboek is de Wijnmap “De Wijnwereld” van Michel van Tuil (39,50€)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Inschrijving SDEN 3 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-3

Data, locatie en prijs:

Data: maandagen 9, 16, 23 en 30 september, 7, 14 en 28 oktober, 4 en 11 november 2019.
De cursustijden zijn 19:30 – circa 22:30 uur. 
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam
Prijs: € 500,00 p.p. (inclusief 21% BTW, d.w.z. € 413,25 excl BTW). Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa 55 €. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.
Een alternatief cursusboek is de Wijnmap “De Wijnwereld” van Michel van Tuil (39,50€)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Inschrijving SDEN 3 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-3

Data, locatie en prijs:

Data: VOORINSCHRIJVING - Start januari 2020 - Cursusavonden waarschijnlijk de 9 woensdagen vanaf 15-1-2020.
De cursustijden zijn 19:30 – circa 22:30 uur. 
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam
Prijs: € 500,00 p.p. (inclusief 21% BTW, d.w.z. € 413,25 excl BTW). Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa 55 €. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.
Een alternatief cursusboek is de Wijnmap “De Wijnwereld” van Michel van Tuil (39,50€)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Inschrijving SDEN 3 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-3

Expert wijnopleiding WineConnoisseur*** Wine2Move – cursusjaar 2019-2020, jaarcursus met proefgroepen en 11 thema-avonden

Wine2Move is de expert wijnopleiding (jaartraject) waarin je wijn in al zijn facetten nog beter leert begrijpen.

Een opleiding met veel interactie, zowel tijdens de thema-avonden als in de proefgroepen. De wijn zelf maar ook trends en nieuwe ontwikkelingen staan centraal.

Nadat je met een Wijnbrevet (SDEN 3), bij de Wijnacademie (SDEN 4) of bij een vergelijkbare opleiding een goede basis hebt gelegd, kun je met Wine2Move je kennis toepassen en verbanden leggen, uiteraard onder professionele begeleiding.

La Causerie werkt voor deze opleiding samen met Claudia van Dongen, die zelf als gastdocent de cursus inleidt. Andere gastdocenten zijn Lars Daniëls MV en Ton Wortelboer. Léon Krijgsman is hoofddocent.
Voor deze cursus is accreditatie voor het vinologenregister aangevraagd.

Thema’s en proefgroepen
De cursisten kiezen ieder een eigen thema, om dit gedurende het cursusjaar uit te werken. Dit gebeurt door zelfstudie, tijdens de cursusavonden en verder door wijnproeverijen te bezoeken en deze ook zelf te organiseren. Per cursusgroep worden 2 of 3 proefclubjes geformeerd, waarmee minimaal 1x tussen de lessen door geproefd wordt. Deze tussentijdse proeverijen worden voorbereid door steeds een andere deelnemer die vanuit zijn/haar thema deze proeverij samenstelt en ondersteunende informatie hierbij zoekt. Voorts wordt door alle deelnemers een werkstuk gemaakt dat op het examen gepresenteerd zal worden.

Toelatingseisen
Minimaal niveau 3 (SDEN 3 of een vergelijkbare opleiding). Heb je je wijndiploma’s voor 1-1-2015 gehaald? Dan is de minimale toelatingseis het toenmalige SWEN 2 diploma. Van de cursisten wordt een actieve betrokkenheid en inbreng verwacht. Om de interactie tijdens de cursus zo hoog mogelijk te houden bestaat de groep uit minimaal 12 tot maximaal 16 cursisten.

Cursus inhoud
De opleiding bestaat uit 11 lessen van ruim drie uur die zijn onderverdeeld in twee modules. Invloeden van terroir, druivenras en de mens op de smaak maar ook op de marketing van de wijn worden onderzocht. Actuele onderwerpen uit de wijnwereld komen aan bod, waarbij het belangrijk is ook zelf onderzoek te doen. Tijdens de cursus is er discussie over diverse stellingen. Het praktische deel bestaat uit beschrijvend en vergelijkend proeven.

Praktische informatie
De cursus vindt plaats van vanaf voorjaar 2019 11 avonden van 19.30 tot 22.45 uur.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Kosten: 11 lessen + 1x examen (overdag), totaal 12 bijeenkomsten 975,- € inclusief 21% BTW, een glasset en het examengeld.
Verplicht boek: Aan de slag met wijn. P. Klosse. Horeca Branche Instituut.

Aangeraden boek: The Oxford Companion to Wine. Score 4.8 van 5 sterren. €43,99 (te bestellen bij bol.com).

Studiebelasting: circa 100 uur

Cursusschema cursusjaar 2019
Module 1 (4 thema avonden)

 • Inleiding - beschrijvend proeven en beoordelen, terroir (Claudia van Dongen)
 • Wijn in de markt – wijn en marketing, wijnstijlen en trends – eigen thema (Léon Krijgsman)
 • Smaken in wijn (1) – invloed van druivenrassen en terroir – inclusief biologische en biodynamische wijnbouw (Lars Daniëls)
 • Smaken in wijn (2) – invloed van vinificatie en rijping – inclusief wijnfouten en techniek versus natuur (Lars Daniëls)

Module 2 (7 thema avonden)
Bij module 2 gaan we steeds onder begeleiding van hoofddocent Léon Krijgsman een aantal belangrijke druiven centraal zetten en bekijken wat het verschil is in stijl, smaak en structuur door aanplant in andere terroirs en/of andere factoren.

 • Franse druiven wereldwijd (vroegrijpend) – sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet franc, gamay etc
 • Franse druiven wereldwijd (later rijpend) – Bordeauxrassen, Rhônerassen, zuidwesten etc ook wit
 • Duitse en Elzasdruiven wereldwijd – subthema het vernieuwde Duitsland
 • Italiaanse druiven wereldwijd – subthema de autochtone druif
 • Spaanse druiven wereldwijd – subthema mousserende wijnen wereldwijd
 • Spijsmatching – theorie versus praktijk
 • Zoete en versterkte wijnen – (Ton Wortelboer)

De opleiding wordt beëindigd met een examen, waaraan deelgenomen mag worden na het volgen van minimaal 8 lessen. Het examen omvat open vragen en het beschrijvend beoordelen van 10 wijnen. Daarnaast geven alle deelnemers een presentatie van hun werkstuk. Bij voldoende resultaat van alle onderdelen ontvang je het Wine2Move/WijnConnoisseur certificaat.

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wine2move-wineconnoisseur

Data, locatie en prijs:

Data: De startdatum is naar verwachting april 2019. Ochtenden en middagen.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam.
Prijs: de kosten voor de gehele opleiding bedragen € 975,00 incl. 21% BTW, incl. glasset en examengeld (op verzoek in 3 termijnen te voldoen).

Voor aanmelding kijkt u op:
www.lacauserie.nl/wine2move-wineconnoisseur/

Nieuw!
Bierbrevet, 
Gedistilleerdvignet & Gedistilleerdbrevet opleiding:

In één dag je Niveau 3 Bierbrevet halen?

SDEN 3 - Bierbrevet

In één dag je Niveau 3 Bierbrevet halen?

Bierbrevet opleidingen.
La Causerie organiseert in samenwerking met Hans Meijs (Vinos cursussen) in Rotterdam de BierBrevet (niveau 3) opleiding.

In één dag (twee dagdelen) krijg je tijdens deze unieke compacte cursus voldoende theoretische en praktische ervaring om het Niveau 3 Bierbrevet te kunnen behalen.

Ambachtelijke bieren staan de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Het aantal microbrouwerijen neemt zo snel toe dat er onlangs een tekort aan hop is ontstaan. Ook vindt bier meer en meer zijn weg als begeleider van mooie gerechten.

Ondergisting, bovengisting en spontane gisting
Deze gevorderden cursus leert je onder andere deze verschillende aspecten maar ook de bierstijlen, het proeven en beoordelen van bier en de matchen van bier & spijs.

Het doel van deze cursus:

 • Gevorderde kennis van bier verkrijgen
  - Ingrediënten en brouwtechnieken
  - Stijl en smaakverscheidenheid, binnen en buitenlandse bieren
  - Matchen met spijs
 • Hierdoor ontstaat een bredere en diepere proefervaring en proefgenot
 • En verkrijg je meer vaardigheden om te communiceren over bier met klanten en consumenten en zal je professionele status in de bier- en horecasector verbeteren.


Toelatingseisen: Minimum 21 jaar, enige praktische ervaring.

Basis opleiding sterke drank, likeur en cocktails

Wil je meer weten van sterke drank, likeur en cocktails?
Haal in 2 avonden het Gedistilleerd Vignet®.

La Causerie geeft in samenwerking met de Wijnacademie als één van de eerste wijnopleiders de nieuwe Gedistilleerdvignet® opleiding.

In twee avonden leer je op compacte wijze het proces van mouten, branden en distilleren en leer je verschillende dranken (her)kennen zoals diverse likeuren, whisk(e)y’s, cognac, jenever, gin, vodka, rum en meer. Ook komen cocktails en longdrinks aan bod en wordt aandacht besteed aan het combineren met verschillende kazen en gerechten.

Achter iedere fles gedistilleerd gaat een boeiende en verrassende wereld schuil. Een sensatie van smaak, een specifieke productiemethode, een nieuw productiegebied of zelfs een compleet nieuw ingrediënt. Whisky, gin en grappa zijn razend populair en ook de mooie Nederlandse gerijpte destillaten als korenwijn worden kennen meer en meer liefhebbers.

Deze basiscursus wordt op de tweede avond afgesloten met het officiële examen Gedestilleerdvignet.

De studiebelasting voorafgaand aan de cursusavonden is gering, circa 2×2 uur.


Hierna verder?

Gevorderdencursus Gedistilleerdbrevet SDEN 3

Deze cursus kan worden voorgezet met de vervolgopleiding voor verdere verdieping en verbreding. Omdat het tempo van deze cursus vrij hoog is en tot niveau 3 leidt raden we je aan eerst de basiscursus te volgen. De vervolgcursus gaat in februari 2016 starten en bestaat uit 3 avonden en een thematisch bezoek aan een stokerij/distilleerderij en een proefexamen.
Met de 20 dranken in de basiscursus en de 30 dranken in de vervolgopleiding heb je een ruime proefervaring. De opleiding kan worden afgesloten met het examen Gedistilleerdbrevet SDEN 3, wij proberen dat in samenwerking met de Wijnacademie in Rotterdam te organiseren. Dit diploma geeft je dan toegang tot de Liquoristenopleiding SDEN-4 bij de Wijnacademie.
Of wil je het (nieuwe) Slijtersbasisdiploma halen? Dat kan ook bij la Causerie. Je haalt dan zowel het Wijnvignet als het Gedistilleerdvignet (of andersom) en het examen Sociale Hygiëne.

Data, locatie en prijs:

Basiscursus en vervolgcursus
Data: dinsdagen 16 en 30 oktober 2018, verder 4 avonden in april/mei 2019 start 19:30u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 370,00 p.p., inclusief cursusboekje, hand-outs en examengeld, excursies

Méér informatie: www.lacauserie.nl/gedistilleerd-vignet/

Data, locatie en prijs:

Basiscursus en vervolgcursus
Data: maandagen 11 en 25 maart 2019, verder 8 en 15 april, 6 en 13 mei 2019 start 19:30u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 370,00 p.p., inclusief cursusboekje, hand-outs en examengeld, excursies

Méér informatie: www.lacauserie.nl/gedistilleerd-vignet/

SDEN 3 - Gedistilleerdbrevet - Gevorderdencursus

Deze cursus kan worden voorgezet met de vervolgopleiding voor verdere verdieping en verbreding. Omdat het programma afgestemd is op het programma en de proefervaring van de cursisten van de basiscursus én het tempo van deze niveau 3 cursus vrij hoog is, raden we je aan eerst de basiscursus te volgen.

De eerstvolgende vervolgcursus start in februari 2016 en bestaat uit 4 avonden, waarvan 1 op locatie en tevens een excursie aan een werkende distilleerderij. Met de ruim 20 dranken in de basiscursus en de ruim 35 dranken in deze vervolgopleiding bouw je een ruime proefervaring op. De opleiding kan worden afgesloten met het examen Gedistilleerd Brevet SDEN-3, wij proberen dat in samenwerking met de Wijnacademie in Rotterdam te organiseren. Dit diploma geeft je dan toegang tot de Liquoristenopleiding SDEN-4 bij de Wijnacademie.

De cursussen starten om 19:30 uur en duren tot circa 22:15 uur. De kosten van de vervolgcursus zijn 260 €. Inclusief BTW, cursusmap, hand-outs, middagexcursie naar distilleerderij (Nolet, Schiedam) en thematische slotavond bij Rutte, Dordrecht, met proefexamen. Het examengeld is niet inbegrepen.
De studiebelasting is hoger dan bij de basiscursus.

Data, locatie en prijs:

Data:maandagen 8 en 15 april 2019, 6 en 13 mei, start 19:30u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 260,00 p.p., inclusief cursusmap, hand-outs en excursies, exclusief examengeld

Méér informatie: www.lacauserie.nl/gedistilleerd-brevet/

Naar boven