Skip navigationla Causerie

Associatie van
Wijndocenten


la Causerie

Rotterdam

Wine Events Rotterdam in English Language

Dutch Cheeses & Dutch Wines

Typical Dutch?

The Dutch are, among other things, famous for their cheeses. Their wines are relatively new. Where are they made? Do we know the grapes? How drinkable are they? Find out yourself during our new (English spoken) workshop, in which we combine several interesting Dutch wines with some excellent Dutch cheeses. In two lighthearted hours you get to know the Dutch better, including their cheeses and wines.

Ook leuk voor Nederlandstaligen! 

Dutch Cheese and Wine Experience Love cheese?

Love wine? And you’re in the Rotterdam area March 7, 2018?
Come along and experience our Dutch cheeses and wines. Subscribe now to the entertaining workshop Typical Dutch? in which we explore the exciting past of the Dutch, taste their modern wines and combine them with their famous cheeses. You will also find out why Rotterdam plays an important part in all three! Lighthearted, entertaining and tasty, that’s Typical Dutch!

More information / Subscribe: www.lacauserie.nl/wine-courses-rotterdam-in-english-language

AWD - la Causerie

Wijnworkshop Proef! - 1 avond

Houd je van rode wijn? Of drink je eigenlijk altijd wit? Weet je wel ongeveer welke wijn je lekker vindt maar niet waarom?
Volg de workshop Proef! en je krijgt de smaak te pakken. Ook een leuk cadeau trouwens!

Wijn drinken is niet moeilijk, je eigen smaak leren kennen wel.
la Causerie organiseert maandelijks de High Wine workshop Proef! die je introduceert in de wereld van de wijn. Op luchtige wijze krijg je gedurende twee uur de nodige praktische tips om beter voor de dag te komen als het om wijn proeven en drinken gaat.
Want het leuke aan wijn leren drinken is dat je veel moet proeven. Oefenen, heet dat. Maar hoe doe je dat? Waar let je op?
Tijdens de High Wine workshop Proef! krijg je tips, anekdotes en proeven we natuurlijk ook een aantal wijnen, begeleid door enkele hapjes.

Veel proeven is natuurlijk iets anders dan veel drinken. Sterker zelfs, er zijn weinig gelegenheden waar het zo geoorloofd is, en aangeraden wordt, te spugen als tijdens een wijnproeverij! Dat is ook even oefenen…:-)  De High Wine workshop Proef! staat op zichzelf maar kan ook als opstap dienen voor een basiscursus wijn.

Ook als cadeaubon verkrijgbaar!

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijn-workshops

AWD - la Causerie

Wijnworkshop Serveer! - 1 avond

Je houdt van wijn, ook al weet je nog niet precies wat je lekker vindt, laat staan waarom. Op zichzelf niet erg maar het kan leuker.
Want hoe meer je van wijn weet, hoe meer je ervan kunt genieten. Misschien heb je ook al de populaire workshop "Proef! een introductie in wijn" gevolgd.

Serveer! een introductie in wijn aan tafel biedt je in één avond de nodige basiskennis en vaardigheden om met zelfvertrouwen de juiste wijn te serveren en er iets over te kunnen vertellen.

Net als de andere workshops die la Causerie organiseert, is Serveer! een introductieles. Je hoeft dus nog niet veel van wijn te weten om deel te nemen. Het is eerder de bedoeling dat je je laat inspireren en wat elementaire wijnkennis opdoet.
Tijdens de workshop leer je de belangrijkste druiven en wijnlanden kennen, wordt kort uitgelegd hoe wijn gemaakt wordt en welke types je kunt onderscheiden. Daarnaast leer je een aantal praktische vaardigheden uit het wijnvak. Hoe je bijvoorbeeld fatsoenlijk een fles ontkurkt of decanteert. En er wordt natuurlijk ook hier geproefd.

De High Wine workshop Serveer! staat op zichzelf maar vormt samen met Proef! een tweeluik voor diegenen die aan het examen Wijnvignet willen deelnemen.
Zij krijgen dan ook handouts en wat huiswerk mee.

Ook als cadeaubon verkrijgbaar!

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijn-workshops

Haal het Wijnvignet® (SDEN 1) in twee High Wine workshop avonden Proef! en Serveer! bij la Causerie.

SDEN 1: het wijnvignet.

Je houdt van wijn, ook al weet je nog niet precies wat je lekker vindt, laat staan waarom. Op zichzelf niet erg maar het kan leuker. Want hoe meer je van wijn weet, hoe meer je ervan kunt genieten. Volg de High Wine workshop Proef! en de High Wine workshop Serveer! en je krijgt de smaak te pakken. Ook een leuk cadeau trouwens!

Maar misschien werk je met wijn, bijvoorbeeld in een slijterij, wijnhandel, supermarkt, groothandel of restaurant en worden je soms vragen gesteld door gasten of klanten. Die wil je natuurlijk wel zo goed mogelijk beantwoorden. La Causerie stelt je in staat om in een korte tijd, twee avonden, én op een leuke en leerzame manier het Wijnvignet te halen, het landelijk erkende diploma dat door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) wordt uitgegeven.

Je volgt dan eerst een Proef! workshop en daarna de Serveer! workshop (of andersom) zodat je in twee avonden de nodige basiskennis en vaardigheden krijgt om met zelfvertrouwen een wijn te serveren en er iets over te kunnen vertellen. Met wat huiswerk tussendoor kun je na afloop van de tweede avond het Wijnvignet halen, het landelijk erkende diploma dat door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) wordt uitgegeven. Het examen wordt dan bij la Causerie afgenomen.

De kosten van het wijnvignet (2 avonden) bedragen € 115 p.p. (inclusief BTW, inclusief reader en inclusief examen).

Deze miniopleiding is ook als cadeaubon te krijgen!

Hieronder vind je de eerstvolgende mogelijkheden om het wijnvignet te halen. Schikken de data niet of wil je meer informatie aanvragen? Zend ons dan een e-mail.

leuke-mini-wijncursus-wijnproeverij

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijnvignet/

Basis wijncursus met veel aandacht voor wijn en spijs - SDEN-2plus - WineConnoisseur*

Ruim tien maal per jaar start bij la Causerie een populaire wijncursus voor beginners. Wijndocent en sommelier Léon Krijgsman maakt je in vijf avonden een wijnkenner. Weliswaar SDEN-2 niveau, maar met veel aandacht voor wijn&spijs en het “begrijpen” van wijn. Deze cursus wordt op 5 woensdagavonden gegeven.

Wijn drinken wordt nog leuker als je weet welke factoren van invloed zijn op de kleur, geur en smaak van de wijn. In vijf avonden leer je de belangrijkste druivenrassen onderscheiden, word je wegwijs gemaakt in de (soms ingewikkelde) classificatiesystemen en wetgeving, leer je de verschillen tussen wijnen uit de ‘nieuwe’ en ‘oude’ wereld en, natuurlijk, hoe je wijn proeft.

Tijdens elke les worden er 10 wijnen geproefd, passend bij het thema van de avond. Eén avond is specifiek gewijd aan wijn/spijscombinaties maar gedurende de hele cursus is er veel aandacht voor de culinaire kanten van de wijn.

We werken met kleine groepen van maximaal 16 deelnemers. Zo is er veel interactie en persoonlijk contact mogelijk. De cursus wordt gegeven door Léon Krijgsman, vinoloog, sommelier en wijndocent.

Indien gewenst kan de cursus worden afgesloten met het officiële SDEN 2 examen (wijndiploma/wijnoorkonde) dat wij drie maal per jaar (maart, juni en november) in Rotterdam organiseren of bij het landelijke examen bij de Wijnacademie in Maarn.

Wil je deze wijncursus cadeau geven? Maar weet je nog niet of de data schikken? Indien je de cadeaudatum en eventuele wensen of bijzonderheden op het inschrijfformulier aangeeft dan kunnen we in overleg de inschrijving “doorrollen” naar een volgende datum.

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wijncursus-swen2/

Data, locatie en prijs:

Data: maandagen 5, 19 en 26 maart, 2 april en 11 juni 2018, van 19:30 tot ca. 22:15/22:30u.
Locatie: Vredehofweg 59, in het monumentale pand van la Causerie in Rotterdam
Prijs: De kosten van deze cursus bedragen €265 per persoon (inclusief 21% BTW). Bij gelijktijdige aanmelding van 4 of meer personen voor deze populaire wijncursus is €15 per persoon korting. Het studieboek kost €25 (inclusief 6% BTW)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/wijncursus-swen2/

Inschrijving SDEN 2 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-2

Data, locatie en prijs:

Data: donderdagen 22 en 29 maart, 5, 19 en 26 april 2018, van 19:30 tot ca. 22:15/22:30u.
Locatie: Vredehofweg 59, in het monumentale pand van la Causerie in Rotterdam
Prijs: De kosten van deze cursus bedragen €265 per persoon (inclusief 21% BTW). Bij gelijktijdige aanmelding van 4 of meer personen voor deze populaire wijncursus is €15 per persoon korting. Het studieboek kost €25 (inclusief 6% BTW)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/wijncursus-swen2/

Inschrijving SDEN 2 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-2

Data, locatie en prijs:

Data: donderdagen 17, 24 en 31 mei, 7 en 14 juni 2018, van 19:30 tot ca. 22:15/22:30u.
Locatie: Vredehofweg 59, in het monumentale pand van la Causerie in Rotterdam
Prijs: De kosten van deze cursus bedragen €265 per persoon (inclusief 21% BTW). Bij gelijktijdige aanmelding van 4 of meer personen voor deze populaire wijncursus is €15 per persoon korting. Het studieboek kost €25 (inclusief 6% BTW)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/wijncursus-swen2/

Inschrijving SDEN 2 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-2

SDEN 3 - 9 avonden - WineConnoisseur** - Wijnbrevet/Wijncertificaat

Weet je al het nodige van wijn en wil je graag je wijnkennis en ervaring uitbreiden tot SDEN 3 niveau?

Dan is deze wijnopleiding van la Causerie zeer geschikt! In nog geen drie maanden tijd leer je in deze wijncursus blind proeven en beoordelen, breidt je je netwerk uit met andere wijnliefhebbers en kies je je eigen wijn/spijscombinaties… Deze cursus is een logisch vervolg op de populaire basis wijncursus. En een must, zowel voor de wijnliefhebber als de wijnadviseur of sommelier.

Negen avonden gaan we de diepte in. En de duisternis, want er wordt veel blind geproefd. Dat levert, behalve een enkele zucht, veel leuke gesprekken op en vaak verrassende proefnotities. Blind proeven is een uitstekende manier om wijnen te leren herkennen en onderscheiden. In deze vervolgopleiding wordt ook veel aandacht besteed aan wijn &spijs combinaties. Op basis van een wijnkaart worden gerechtjes gekozen (én gegeten) met overeenkomstige smaakprofielen als leidraad.

Hoewel er de nodige theoretische onderbouwing is, gaat de wijncursus vooral over het (leren) begrijpen van wijn (en spijs). Over de invloed van terroir op de druif, over de mogelijkheden van bepaalde druivenrassen op verschillende plaatsen, over keuzes van de wijnmaker. En natuurlijk wordt er ingegaan op trends en andere wetenswaardigheden uit de internationale wijnwereld.

SDEN 3 opleiding

la Causerie organiseert vier maal per jaar de SDEN 3 wijncursus. Zoals gezegd bestaat deze uit negen dagdelen (avonden) van 2,5 uur en kost € 460,00. (Het cursusgeld is incl. € 79,83  BTW. ) Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa € 47,00. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Data, locatie en prijs:

Data: woensdagen 14 en 28 februari, 14 en 21 maart, 4, 11 en 25 april, 16 en 23 mei 2018.
De cursustijden zijn 19:30 – circa 22:30 uur. 
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam
Prijs: € 485,00 p.p. (inclusief 21% BTW, d.w.z. € 400 excl BTW). Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa 55 €. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.
Een alternatief cursusboek is de Wijnmap “De Wijnwereld” van Michel van Tuil (39,50€)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Inschrijving SDEN 3 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-3

Data, locatie en prijs:

Data: dinsdagen 27 maart 2018 - 3, 10, 17 en 24 april - 15, 22 en 29 mei - 5 juni 2018. 
De cursustijden zijn 19:30 – circa 22:30 uur. 
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam
Prijs: € 485,00 p.p. (inclusief 21% BTW, d.w.z. € 400 excl BTW). Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa 55 €. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.
Een alternatief cursusboek is de Wijnmap “De Wijnwereld” van Michel van Tuil (39,50€)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Inschrijving SDEN 3 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-3

Data, locatie en prijs:

Data: maandagen 1, 17 en 24 september, 1, 8, 15 en 29 oktober, 5 en 12 november 2018.
De cursustijden zijn 19:30 – circa 22:30 uur. 
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 Rotterdam
Prijs: € 485,00 p.p. (inclusief 21% BTW, d.w.z. € 400 excl BTW). Het zeer fraai uitgevoerde en uitgebreide wijncursusboek “Aan de slag met wijn” geschreven door Peter Klosse kost circa 55 €. Een waar standaardwerk voor iedere wijnliefhebber en professional. Het boek is te bestellen bij SVH.
Een alternatief cursusboek is de Wijnmap “De Wijnwereld” van Michel van Tuil (39,50€)

Méér informatie/aanmelden: www.lacauserie.nl/swen3-wineconnoisseur/

Inschrijving SDEN 3 examen
www.lacauserie.nl/wijnexamen/#sden-3

Wine2Move - WineConnoisseur*** jaaropleiding (expert-opleiding)

Dit is een relatief nieuwe wijnopleiding in Nederland, in 2007 door Claudia van Dongen ontwikkeld, die la Causerie in 2014 voor de derde maal organiseert. Het is een interactieve wijnopleiding, waarbij trends en nieuwe ontwikkelingen op wijngebied centraal staan en actieve participatie van de deelnemers een essentieel onderdeel is.

De meeste Nederlandse wijnopleidingen hebben een geografische aanpak, waarbij alle wijngebieden overzichtelijk worden behandeld. Die basiskennis (niveau wijnbrevet, wijnacademie of een vergelijkbare vooropleiding) wordt bekend verondersteld bij de deelnemers. Door middel van opdrachten, zowel theoretische als praktische, is het de bedoeling om je wijnkennis te verdiepen. Omdat de inbreng en interactie van de deelnemers zo belangrijk is, kunnen er maximaal 15 cursisten per groep geplaatst worden.

Wat komt er zoal aan bod? De cursisten kiezen ieder een eigen thema, om dat gedurende het cursusjaar verder uit te werken en die uiteindelijk in de vorm van een scriptie te presenteren. Dit gebeurt door zelfstudie, tijdens de cursusavonden en verder door wijnproeverijen te bezoeken en deze ook zelf te organiseren. Per cursusgroep worden 2 of 3 proefclubjes geformeerd, waarmee minimaal 1x tussen de lessen door geproefd wordt. Deze tussentijdse proeverijen worden voorbereid door steeds een andere deelnemer die vanuit zijn/haar thema deze proeverij samenstelt en becommentarieert. Invloeden van terroir, druivenras en mens staan centraal in de benadering.

De opleiding bestaat uit drie modules die in totaal 11 lesavonden beslaan van elk ruim 3 uur. Dat is werken, dus! Actuele onderwerpen uit de professionele wijnwereld staan op de agenda, die deels door de cursisten wordt ingevuld en bijgewerkt. Voorafgaand aan een cursusavond krijgen de deelnemers een opdracht of te verdedigen stelling die tijdens de les besproken en bediscussieerd wordt. Het praktische deel bestaat uit beschrijvend proeven waarbij het bestaande wijnjargon soms op de proef wordt gesteld!

Méér informatie / Aanmelden: www.lacauserie.nl/wine2move-wineconnoisseur

Data, locatie en prijs:

Data: 11 maandagen - 4 en 25 september 2017, 16 oktober, 6 november, 11 december, 15 januari 2018, 12 februari, 12 maart, 16 april, 14 mei en 4 juni
Prijs: de kosten voor de gehele opleiding bedragen € 975,00 incl. 21% BTW, incl. glasset en examengeld (op verzoek in 3 termijnen te voldoen)

Voor aanmelding kijkt u op:
www.lacauserie.nl/wine2move-wineconnoisseur/

Nieuw!
Bierbrevet, 
Gedistilleerdvignet & Gedistilleerdbrevet opleiding:

In één dag je Niveau 3 Bierbrevet halen?

SDEN 3 - Bierbrevet

In één dag je Niveau 3 Bierbrevet halen?

Bierbrevet opleidingen.
La Causerie organiseert in samenwerking met Hans Meijs (Vinos cursussen) in Rotterdam de BierBrevet (niveau 3) opleiding.

In één dag (twee dagdelen) krijg je tijdens deze unieke compacte cursus voldoende theoretische en praktische ervaring om het Niveau 3 Bierbrevet te kunnen behalen.

Ambachtelijke bieren staan de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Het aantal microbrouwerijen neemt zo snel toe dat er onlangs een tekort aan hop is ontstaan. Ook vindt bier meer en meer zijn weg als begeleider van mooie gerechten.

Ondergisting, bovengisting en spontane gisting
Deze gevorderden cursus leert je onder andere deze verschillende aspecten maar ook de bierstijlen, het proeven en beoordelen van bier en de matchen van bier & spijs.

Het doel van deze cursus:

  • Gevorderde kennis van bier verkrijgen
    - Ingrediënten en brouwtechnieken
    - Stijl en smaakverscheidenheid, binnen en buitenlandse bieren
    - Matchen met spijs
  • Hierdoor ontstaat een bredere en diepere proefervaring en proefgenot
  • En verkrijg je meer vaardigheden om te communiceren over bier met klanten en consumenten en zal je professionele status in de bier- en horecasector verbeteren.


Toelatingseisen: Minimum 21 jaar, enige praktische ervaring.

Data, locatie en prijs:

Data: zondag 22 april 2018, van 10:00 tot 16:00u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 125,00 inclusief reader en lunch, exclusief examengeld.

Examen: in Maarn op nader te bepalen datum, kosten € 45,00 incl. BTW
Schrijf je in voor dit examen

Méér informatie: http://www.lacauserie.nl/bierbrevet-niveau-3/

Basis opleiding sterke drank, likeur en cocktails

Wil je meer weten van sterke drank, likeur en cocktails?
Haal in 2 avonden het Gedistilleerd Vignet®.

La Causerie geeft in samenwerking met de Wijnacademie als één van de eerste wijnopleiders de nieuwe Gedistilleerdvignet® opleiding.

In twee avonden leer je op compacte wijze het proces van mouten, branden en distilleren en leer je verschillende dranken (her)kennen zoals diverse likeuren, whisk(e)y’s, cognac, jenever, gin, vodka, rum en meer. Ook komen cocktails en longdrinks aan bod en wordt aandacht besteed aan het combineren met verschillende kazen en gerechten.

Achter iedere fles gedistilleerd gaat een boeiende en verrassende wereld schuil. Een sensatie van smaak, een specifieke productiemethode, een nieuw productiegebied of zelfs een compleet nieuw ingrediënt. Whisky, gin en grappa zijn razend populair en ook de mooie Nederlandse gerijpte destillaten als korenwijn worden kennen meer en meer liefhebbers.

Deze basiscursus wordt op de tweede avond afgesloten met het officiële examen Gedestilleerdvignet.

De studiebelasting voorafgaand aan de cursusavonden is gering, circa 2×2 uur.


Hierna verder?

Gevorderdencursus Gedistilleerdbrevet SDEN 3

Deze cursus kan worden voorgezet met de vervolgopleiding voor verdere verdieping en verbreding. Omdat het tempo van deze cursus vrij hoog is en tot niveau 3 leidt raden we je aan eerst de basiscursus te volgen. De vervolgcursus gaat in februari 2016 starten en bestaat uit 3 avonden en een thematisch bezoek aan een stokerij/distilleerderij en een proefexamen.
Met de 20 dranken in de basiscursus en de 30 dranken in de vervolgopleiding heb je een ruime proefervaring. De opleiding kan worden afgesloten met het examen Gedistilleerdbrevet SDEN 3, wij proberen dat in samenwerking met de Wijnacademie in Rotterdam te organiseren. Dit diploma geeft je dan toegang tot de Liquoristenopleiding SDEN-4 bij de Wijnacademie.
Of wil je het (nieuwe) Slijtersbasisdiploma halen? Dat kan ook bij la Causerie. Je haalt dan zowel het Wijnvignet als het Gedistilleerdvignet (of andersom) en het examen Sociale Hygiëne.

Data, locatie en prijs:

Basiscursus en vervolgcursus
Data: woensdagen 22 en 29 november 2017, maandagen 9 en 23 april, 7 en 28 mei 2018 start 19:30u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 370,00 p.p., inclusief cursusboekje, hand-outs en examengeld, excursies

Méér informatie: www.lacauserie.nl/gedistilleerd-vignet/

SDEN 3 - Gedistilleerdbrevet - Gevorderdencursus

Deze cursus kan worden voorgezet met de vervolgopleiding voor verdere verdieping en verbreding. Omdat het programma afgestemd is op het programma en de proefervaring van de cursisten van de basiscursus én het tempo van deze niveau 3 cursus vrij hoog is, raden we je aan eerst de basiscursus te volgen.

De eerstvolgende vervolgcursus start in februari 2016 en bestaat uit 4 avonden, waarvan 1 op locatie en tevens een excursie aan een werkende distilleerderij. Met de ruim 20 dranken in de basiscursus en de ruim 35 dranken in deze vervolgopleiding bouw je een ruime proefervaring op. De opleiding kan worden afgesloten met het examen Gedistilleerd Brevet SDEN-3, wij proberen dat in samenwerking met de Wijnacademie in Rotterdam te organiseren. Dit diploma geeft je dan toegang tot de Liquoristenopleiding SDEN-4 bij de Wijnacademie.

De cursussen starten om 19:30 uur en duren tot circa 22:15 uur. De kosten van de vervolgcursus zijn 260 €. Inclusief BTW, cursusmap, hand-outs, middagexcursie naar distilleerderij (Nolet, Schiedam) en thematische slotavond bij Rutte, Dordrecht, met proefexamen. Het examengeld is niet inbegrepen.
De studiebelasting is hoger dan bij de basiscursus.

Data, locatie en prijs:

Data: maandagen 9 en 23 april 2018, 7 en 28 mei 2018, start 19:30u.
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Prijs: € 260,00 p.p., inclusief cursusmap, hand-outs en excursies, exclusief examengeld

Méér informatie: www.lacauserie.nl/gedistilleerd-brevet/

Naar boven