Skip navigationKarin Lips Wijnopleidingen en - advies

Associatie van
Wijndocenten


Karin Lips Wijnopleidingen en -advies

Karin Lips - Wijnopleidingen en -advies

Helmond

PROEF!

Leren wijnproeven

Workshop geschikt voor mensen die graag kennis willen maken met het wijnproeven.

We leren kleuren en geuren benoemen van wijn. Hoe oud is een wijn? Hoeveel alcohol bevat de wijn?

Welke verschillen kun je in wijn proeven? Hoe kan ik de wijnwereld verder ontdekken? Hoe kies ik uit het enorme aanbod van wijnen? Hoe leer ik mijn eigen smaak kennen? Wat is een goede wijn en wat een slechte?

Iedereen kan het (leren)

Moeilijk? Nee, iedereen kan het (leren). Je zult merken dat je na deze les anders gaat proeven en ruiken. Na afloop ben je in staat om thuis het geleerde in praktijk te brengen. We sluiten de avond af met een kaasplateau en een goed glas wijn.

Méér informatie / Aanmelden: www.karinlips.nl/leren-wijnproeven

Maak kennis met wijn via Cursus Wijnvignet SDEN 1

In deze praktijkgerichte wijncursus wordt in twee avonden uitgelegd hoe verschillende soorten wijn gemaakt worden, welke bekende druivensoorten er zijn en waar wijn geproduceerd wordt. Daarnaast worden er basisvaardigheden aangeleerd om wijn te proeven.


Voor wie is de cursus Wijnvignet?

De cursus Wijnvignet SDEN 1 is een kennismaking met wijn voor wie, beroepsmatig of prive, meer van wijn wil weten. Na deze cursus kunt u makkelijker keuzes maken, beter wijn proeven en beoordelen en heeft u de beginselen van wijn/spijs combineren onder de knie.

Ook leert u hoe u wijn serveert, decanteert, karafeert en wat de beste schenktemperaturen zijn van de verschillende wijnen. Verschillende wijnstijlen en druivenrassen worden geproefd.
De laatste avond sluiten we af met wijn-spijs.

De cursus Wijnvignet is een prima opstap naar de cursus Wijnoorkonde, (SDEN 2).

Méér informatie / Aanmelden: www.karinlips.nl/cursus-wijnvignet-sden-1

SDEN 2 - Wijnoorkonde

Een reis door de wereld van wijn

In 5 lesavonden van circa 3 uur wordt u meegenomen op een reis door de wijnlanden en wijnstreken. Per avond proeft u ongeveer 8 wijnen (tussen de € 5,- en € 30,-).

Elke cursusavond van de Cursus Wijnoorkonde SDEN 2 bestaat uit een theoretisch en een proeftechnisch deel.

Tijdens het theoretisch gedeelte gaan we in op de factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn, druivenrassen, vinificatiemethoden, etiketten lezen, wijnwetgeving, wijngebieden, wijn-spijs en de theorie achter het proeven.

De wijnen zijn afkomstig uit de traditionele wijngebieden en de nieuwe wereld. Bepalend hierin zijn de vinificatiemethode en druivenrassen.
De laatste avond sluiten we af met wijn-spijs.

 

Voor wie is de Cursus Wijnoorkonde SDEN 2?

U gaat meer genieten van wijn en zich zekerder voelen bij de keuze van een passende wijn bij het juiste moment voor zowel in uw privé als zakelijke omgeving. U wilt ontdekken wat er in de wereld van de wijn allemaal beschikbaar is.

Uw persoonlijke beleving van wijn is lekker of niet lekker en is vaak afhankelijk van tijdstip, temperatuur, sfeer, en omgeving. Na deze wijncursus bent u in staat bewuster te proeven en te genieten van wijn door op het juiste moment de juiste wijn te kiezen.

Deze cursus is tevens de een goede voorbereiding voor de SDEN-3 cursus Wijnbrevet.

Méér informatie / Aanmelden: www.karinlips.nl/dcursus-wijnoorkonde-sden-2

Wijnbrevet - SDEN 3

Nog meer weten over de wereld van wijn

Deze cursus is voor wijnliefhebbers of professionals die meer verdieping zoeken in de wijnwereld.

Naast behandeling van theorie, ligt de nadruk vooral op het ‘blind’ leren proeven. We proeven minimaal 90 wijnen uit de hele wijnwereld en u leert de meest bekende druivensoorten en hun herkomst. U maakt uw eigen wijnbeschrijvingen en die bespreken we met elkaar.

Voor wie is de Cursus Wijnbrevet SDEN 3?

De cursus Wijnbrevet (SDEN 3) is geschikt voor wijnliefhebbers met een redelijke wijnkennis en voor professionals die werken met wijn. Door het hoge niveau raden we u aan om eerst de Basiscursus Wijnoorkonde (SDEN 2) te volgen.

Landelijk erkend examen

U kunt de cursus afsluiten met een landelijk erkend examen dat centraal wordt afgenomen door De Wijnacademie. Het diploma (SDEN 3) geeft toelating tot opleiding Vinoloog van de Wijnacademie.

Programma Wijnbrevet SDEN 3

Het studieprogramma is verdeeld over 10 lesavonden van 3 uur en omvat onder meer de geschiedenis van de wijn, geografische ligging, bodem, klimaat, verschillende wijnlanden, herkennen van karakteristieken van druivenrassen, vinificatie, kwaliteitsverschillen herkennen, wijnwetten, etikettering.

De nadruk ligt vooral op het (blind)proeven en leren beoordelen van de wijn.

De laatste les maken we een proefexamen en sluiten we af met wijn-spijscombinaties.

We werken met het cursusboek ‘De Wijnwereld’.

Méér informatie / Aanmelden: www.karinlips.nl/cursus-wijnbrevet-sden-3

Naar boven