Skip navigation



Carper Vinum

Associatie van
Wijndocenten


Carper Vinum

AWD Carper Vinum

Zaandam

Wijnspijsproeverij "Tour de France" - 1 avond

Wijnspijsproeverij "Tour de France".
We gaan een "Tour de France” doen. We gaan door wijngebieden van Frankrijk en van 8 van deze gebieden zullen we wijnen proeven waarvan 4 met een bijpassend gerechtje.
Wijnen en hapjes zijn op elkaar afgestemd volgens het universeel smaakprofiel van de wijn en spijs, iets wat in de basiscursus wijn/spijs kan worden geleerd.

Wijnspijsproeverij “Rondje Spanje” - 1 avond

Zaterdag 13 juni 2019 om 19:30-22:00/22:30 uur gaan we een wijnspijsproeverij Rondje Spanje beleven. Wat gaan we doen?

  • Hoe proef je wijn? Wat zegt de kleur? Wat zegt de geur? Welke smaken onderscheiden we? Hoe is de afdronk?
  • Spanje als wijnland. De geschiedenis, het klimaat, de belangrijkste gebieden, productie.
  • Het proeven van 8 typische Spaanse wijnen met waarvan 4 met een Spaans gerechtje.

Van de wijnen zal er een en ander verteld worden over het gebied waar deze vandaan komen en wat er zo specifiek is aan deze wijn. En natuurlijk ook van elk gerechtje wordt verteld waar het vandaan komt en waarom dit gerecht bij de wijn is gekozen. We zitten in Botenmakerstraat 111 te Zaandam, 6 minuten lopen van station Zaandam.

De avond wordt verzorgd door Registervinoloog Ed Carper.

Data, locatie en prijs:

Datum: zaterdagavond 13 juni 2020 om 19:30-20:00/20:30u.
Locatie: Botenmakersstraat 111, 1506 TC Zaandam.
Prijs: € 29,75 p.p. (incl. 21% BTW).

Méér informatie / Aanmelden: https://www.carpervinum.nl/product/wijnspijsproeverij-rondje-spanje/

Wijnspijsdiner “Rondje Portugal” - 1 avond

Zaterdag 7 maart 2019 om 17:00-20:00/20:30 uur gaan we een wijnspijsdiner Rondje Portugal beleven. Wat gaan we doen?

Saen Kookwerk en Carper Vinum hebben de handen ineen geslagen om dit speciale diner te verzorgen. Wat gaan we doen?

  • Hoe proef je wijn? Wat zegt de kleur? Wat zegt de geur? Welke smaken onderscheiden we? Hoe is de afdronk?
  • Portugal als wijnland. De geschiedenis, het klimaat, de belangrijkste gebieden, productie.
  • Het proeven van 8 typische Portugese wijnen met waarvan 4 met een unieke Portugese gerechten die ter plaatse worden bereid.

Van de wijnen zal er een en ander verteld worden over het gebied waar deze vandaan komen en wat er zo specifiek is aan deze wijn. En natuurlijk ook van elk gerecht wordt verteld waar het vandaan komt en waarom dit gerecht bij de wijn is gekozen. We zitten in Botenmakerstraat 111 te Zaandam, 6 minuten lopen van station Zaandam.

De avond wordt verzorgd door Register Vinoloog Ed Carper en chefkok van Saen Kookwerk Elian Blaes.

Data, locatie en prijs:

Datum: zaterdagavond 07 maart 2020 om 19:30-20:00/20:30u.
Locatie: Botenmakersstraat 111, 1506 TC Zaandam.
Prijs: € 65,00 p.p. (incl. 21% BTW).

Méér informatie / Aanmelden: https://www.carpervinum.nl/product/wijnspijsdiner-portugal/

Musica e Vino, an Italian Night - 1 avond

Een werkelijk unieke beleving en kans om al uw zintuigen te prikkelen: 8 Italiaanse liederen, 8 Italiaanse wijnen uit verschillende wijngebieden en 4 bijpassende gerechten. In samenwerking met Terravin is er een uniek concert van de sopraan Ann Robbert (laatst te zien samen met Marko Bakker in de Bonifatiuskerk) begeleid door pianist Lucas de Bruin (dirigent van vele koren en voormalig directeur van het Alkmaars Conservatorium)in de Verskade op vrijdag 20 maart om 19:30 uur. Eerst zal Register Vinoloog Ed Carper u uitleg geven hoe je wijn proeft, iets over het gebied waar de wijn vandaan komt en wat het liedje met de wijn te maken heeft en bij 4 wijnen is een bijpassend gerechtje.

Data, locatie en prijs:

Datum: vrijdag 20 maart om 19:30u.
Locatie: Verskade, Zaandam.
Prijs: € 39,75 p.p. (incl. 21% BTW).

Méér informatie / Aanmelden: https://www.carpervinum.nl/product/italiaanse-arias-wijnen-en-gerechten/

Wijnspijsproeverij "Zuid-Oost Europa" - 1 avond

Zaterdag 18 april 2020 om 19:30-22:00/22:30 uur gaan we een wijnspijsproeverij Zuid-Oost Europa beleven. Wat gaan we doen?

  • Hoe proef je wijn? Wat zegt de kleur? Wat zegt de geur? Welke smaken onderscheiden we? Hoe is de afdronk?
  • Roemenië, Bulgarije, Slovenië en Kroatië zijn volop in ontwikkeling als wijnland gedurende de proeverij vertel ik meer van deze wijnlanden. De geschiedenis, het klimaat, de belangrijkste gebieden, productie.
  • Het proeven van 8 typische wijnen van deze met waarvan 4 met een lokaal gerechtje.

Van de wijnen zal er een en ander verteld worden over het gebied waar deze vandaan komen en wat er zo specifiek is aan deze wijn. En natuurlijk ook van elk gerechtje wordt verteld waar het vandaan komt en waarom dit gerecht bij de wijn is gekozen. We zitten in Botenmakerstraat 111 te Zaandam, 6 minuten lopen van station Zaandam.

De avond wordt verzorgd door Registervinoloog Ed Carper.

Data, locatie en prijs:

Datum: Zaterdag 18 april 2020 om 19:30-22:00/22:30u.
Locatie: Botenmakerstraat 111 te Zaandam.
Prijs: € 29,75 p.p. (incl. 21% BTW).

Méér informatie / Aanmelden: https://www.carpervinum.nl/product/wijnen-van-zuid-oost-europa/

Basiscursus wijn/spijs - 1 avond

Basis module Wijn/Spijs op dinsdag 16 juni 2020 om 19:30 uur op de Botenmakersstraat 111 te Zaandam. Je krijgt vrienden te eten of bent nu degene die het familiediner gaat maken? Je worstelt met de vraag welke wijn bij de gerechten passen? Dan gaat deze cursus jou echt helpen. We gaan de basiskennis opdoen van hoe je een wijn bij een spijs kan combineren.

Smaakprofiel
Uitgangspunt is het universeel smaakprofiel van de wijn en van het betreffende gerecht. Universeel omdat het zowel voor de wijn als voor een gerecht kan worden gebruikt. Smaakprofiel gaat over mondgevoel (strakheid, hoeveelheid zuur, filmendheid en zoetheid) en over smaakrijkdom(smaakgehalte, frisheid en rijpheid). Je leert smaakprofielen opstellen en wat je kan doen om het gerecht passend te maken.

Praktijkles
Nadat we de theorie hebben doorgenomen zullen we dit natuurlijk ook uit gaan testen door zelf te doen en te ervaren. We doen dit met behulp van 8 wijnen waar steeds diverse variaties van gerechtjes mee worden vergeleken. Het is wel is nuttig als er enige kennis van wijn aanwezig is, maar dat kan altijd naderhand nog worden aangevuld door het volgen van een basiscursus wijn.

Data, locatie en prijs:

Datum: dinsdag 16 juni 2020 om 19:30u.
Locatie: Botenmakerstraat 111 te Zaandam.
Prijs: € 37,50 p.p. (incl. 21% BTW).

Méér informatie / Aanmelden: https://www.carpervinum.nl/product/wijnspijs-basis/

Proef wijn! - Wijnworkshop van 1 avond

Proef Wijn!
Leer in één avond de basistechnieken van het wijnproeven en kleur, geur en smaak te onderscheiden.
Je proeft 8 verschillende wijnen van de bekendste druivenrassen.

Voor wie?
Voor een ieder die net iets meer wil weten van wijn, uitermate geschikt voor de beginnende wijnliefhebber.

SDEN 1 - Wijnvignet cursus

Introductie Wijncursus.

Leer in twee avonden de kenmerken van de bekendste druivenrassen en de belangrijkste wijngebieden.
Inclusief het boekje “ik weet wat van wijn”. U kunt aansluitend het basisdiploma Wijnvignet SDEN 1 behalen door een online examen (niet inbegrepen).

Indeling:
1e avond: Wat is wijn? Hoe proef je wijn? Hoe presenteer je wijn? 4 witte wijnen proeven van basisdruivenrassen. Hoe maak je wijn? 4 rode wijnen proeven van basis druivenrassen.
2e avond: Wat zegt het etiket? Gezondheid en wijn. Belangrijkste wijngebieden en streken van de wereld waarvan 8 wijnen worden geproefd.

Voor wie?
Voor een ieder die net iets meer wil weten van wijn. Het SDEN 1 examen is bedoeld voor elke medewerker in de horeca, op de wijnafdeling in de supermarkt, in de wijnhandel, slijterij en groothandel.
Daarnaast is dit examen ook uitermate geschikt voor de beginnende wijnliefhebber.

Examen
U kunt aansluitend het basisdiploma Wijnvignet SDEN 1 behalen door een online examen (kosten 15 euro, niet inbegrepen).
Het SDEN 1 examen bestaat uit 20 meerkeuzevragen waarvan er minimaal 12 goed moeten zijn om te kunnen slagen.

SDEN 2 - Wijnoorkonde

Basis Wijncursus (Wijnoorkonde, SDEN 2) - 5 avonden.

Inleiding SDEN 2
Leer in vijf avonden alle facetten van wijn!

U leert herkennen wat u lekker vindt en komt meer te weten over wat de betekenis is van dat u ziet op het etiket. Ook wijnwetgeving en wijnbouw/wijnbereiding komen aan bod.
Kortom een cursus voor de beginnende professional of echte liefhebber. inclusief het boekje “Ik weet meer van wijn”.

Aantal bijeenkomsten en duur 5 avonden, alle bijeenkomsten zijn van 19:30 tot ongeveer 22:00/22:30 uur
Les 1: Inleiding, de smaak van wijn deel1, van druif tot wijn.
Les 2: Wijngebieden in Frankrijk, de druif en zijn omgeving.
Les 3: Wijngebieden in Italië, Spanje en hoe wordt wijn gemaakt.
Les 4: Wijngebieden in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije, Portugal en Californië wijn en wetgeving.
Les 5: Wijngebieden Chili, Argentinië, Zuid Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland , omgaan met wijn, welke wijn bij het eten?

Voor wie?
Het niveau SDEN 2 is bedoeld voor medewerkers in detail- of groothandel, waarvoor elementaire basiskennis van wijn voor hun werkzaamheden noodzakelijk is. Ook voor de wijnliefhebber die zijn kennis wil verbreden is het SDEN 2 examen geschikt.

Examen
U kunt na de cursus deelnemen aan het landelijk examen voor het diploma Wijnoorkonde SDEN 2 (dit kost 85 euro en is niet inbegrepen). Het SDEN 2 examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen, waaronder 4 proeftechnische vragen. Er worden 4 wijnen ingeschonken waarbij gevraagd wordt naar de herkomst of andere specifieke kenmerken. Om te slagen moeten er 30 vragen of meer goed worden beantwoord.

Data, locatie en prijs:

Data: dinsdagen 28 januari 2020, 04 en 25 februari, 03 en 10 maart, van 19:30-22:15u.
Locatie: Botenmakersstraat 111, 1506 TC  Zaandam.
Prijs: € 247,50 p.p. (incl. 21% BTW).

Méér informatie / Aanmelden: www.carpervinum.nl/product/basiscursus-wijn-wijnoorkonde-sden2-okt/

SDEN 3 - Wijnbrevet

Gevorderdencursus wijn (Wijnbrevet, SDEN 3).

Inleiding SDEN3
Leer in 6 avonden alles over wijnbouw, wijnbereiding, wijnlanden en -gebieden, druivenrassen en wijn-spijscombinaties.

Het belangrijkste in deze cursus is het leren proeven van wijnen, er zijn 48 wijnen die worden geanalyseerd en op een deskundige wijze worden besproken.
Je leert de verschillende rassen te herkennen en te weten waar ze veelal vandaan komen.
Het cursusmateriaal omvat vele “wijnfeiten” en moet goed worden bestudeerd om het diploma Wijnbrevet SDEN 3 te halen.

Voor wie?
Zowel voor de gevorderde wijnliefhebber als voor de wijnprofessional. Met dit diploma kunt u klanten van de wijn(groot)handel en de horeca zeker een goed advies geven. Uitgangspunt is dat SDEN 2 niveau is behaald of kennis aanwezig is.

Cursusinhoud

Les 1

  • Deel 3 Hoofdstuk 1: omgaan met wijn
  • Deel 1 Hoofdstuk 1: de druif en zijn omgeving
  • Deel 1 Hoofdstuk 2: de druif


Les 2

  • Deel 2 Hoofdstuk 1: Frankrijk


Les 3

  • Deel 2 Hoofdstuk 2: Italië
  • Deel 1 Hoofdstuk 3: van druif tot wijn
  • Deel 2 Hoofdstuk 4 Duitsland


Les 4

  • Deel 2 Hoofdstuk 5: Oostenrijk
  • Deel 2 Hoofdstuk 5: Zwitserland
  • Deel 2 Hoofdstuk 6: Hongarije
  • Deel 2 Hoofdstuk 6: Slovenië
  • Deel 2 Hoofdstuk 6: Kroatië
  • Deel 2 Hoofdstuk 6: Roemenië
  • Deel 2 Hoofdstuk 6: Bulgarije
  • Deel 2 Hoofdstuk 7: Nederland
  • Deel 2 Hoofdstuk 7: België
  • Deel 2 Hoofdstuk 7: Luxemburg


Les 5

  • Deel 2 Hoofdstuk 3: Spanje
  • Deel 1 Hoofdstuk 4: wijn en de wet
  • Deel 2 Hoofdstuk 3: Portugal
  • Deel 2 Hoofdstuk 6: Griekenland


Les 6

  • Deel 2 Hoofdstuk 8: VS
  • Deel 2 Hoofdstuk 9: Chili
  • Deel 3 Hoofdstuk 2: serveren en bewaren
  • Hoofdstuk 3: aan tafel
  • Hoofdstuk 4 blijven genieten
  • Deel 2 Hoofdstuk 9: Argentinië
  • Deel 2 Hoofdstuk 9: Brazilië
  • Deel 2 Hoofdstuk 9: Uruguay
  • Deel 2 Hoofdstuk 10: Zuid Afrika
  • Deel 2 Hoofdstuk 11: Australië
  • Deel 2 Hoofdstuk 11: Nieuw Zeeland
  • Deel 2 Hoofdstuk 12: China

Examen
U kunt na de cursus deelnemen aan het landelijk examen (bijvoorbeeld bij de wijnacademie) voor het diploma (examen kost 120 euro en is niet inbegrepen, cursusboek wel). Het examen bestaat uit 60 meerkeuzenvragen waaronder 6 proeftechnische vragen. Er worden 6 wijnen ingeschonken waarbij gevraagd wordt naar de herkomst of andere specifieke kenmerken.
Om te slagen dienen minimaal 2 proeftechnische vragen goed te zijn beoordeeld. Totaal moeten er 36 vragen goed zijn beantwoord om te kunnen slagen.
Met het behalen van het Wijnbrevet kunt u toegang krijgen tot de Vinologen opleiding (SDEN 4) van de Wijnacademie in Maarn.

Data, locatie en prijs:

Data: dinsdagavonden 24 maart 2020, 07, 14 en 21 april, 19 en 26 mei, van 19:30-22:00/22:30u.
Locatie: Botenmakersstraat 111, 1506 TC  Zaandam.
Prijs: € 317,50 p.p. (incl. 21% BTW).

Méér informatie / Aanmelden: https://www.carpervinum.nl/product/wijnbrevet-sden3-jan-2020/

Naar boven